Tavení vosku

15.12.2009 14:03

V současné době používám pro tavení vosku starý hrnec, který se dříve používal pro zavařování sklenic. Voští klasicky vyřežu s plástů, vložím do pytle od brambor nebo spíš na brambory, aby byl čistý. Samozřejmě tam voští pořádně namačkám, aby se ho do pytle resp. hrnce vešlo co nejvíce. Pytel pak zavážu a vložím do hrnce. Zatížím ho kouskem železa, aby nevyplaval. Potom to vše zaliji vodou. Používám horkou vodu, aby vytavování bylo co nejrychlejší. Hrnec dám na obyčejný plotýnkový vařič a začnu s vařením. Vosk se postupně vlivem horké vody rozpouští, prostupuje pytlem a stoupá na hladinu vody, kde vytváří souvislou plochu. Asi tak po půl hodiny vaření, kdy už mám jistotu, že je všechen vosk z pytle venku, hrnec odstavím a nechám vše vychladnout.

Po vychladnutí vosk na hladině vytvoří „voskový koláč“, který už pak jen vyndám z hrnce. Nakonec vezmu menší kónickou, kam dám všechny voskové koláčky z předchozích vaření s trochou vody a rozpustím je. Po vychladnutí se vytvoří voskový koláč a ten už putuje rovnou na výměnu za mezistěny. Během tuhnutí vosku je důležité, aby mohl vosk chladnout pomalu a postupně. Tím se nečistoty (prach, pyl) dostanou na spodek koláče vosku a ten na povrchu zůstane krásně žlutý. Nečistoty zespodu odstraním mechanicky nožem seškrábáním nebo odříznutím. Nějaké nečistoty tam samozřejmě zůstanou, ale stejně při výměně strhávají nějaké to procento za nečistot, tak ať je to aspoň spravedlivé.

Nicméně tato metoda je dost pracná a náročná na čas, ale pro mých pět včelstev je to postačující. V dílně mám již připraven materiál pro výrobu slunečního tavidla Ondřejovského typu, který chci v létě vyzkoušet pro vytavování vosku. Sluneční stavidlo mám konstruováno na čtyři rámečky o r.m. 42x17. Sluníčko je zadarmo, tak proč toho nevyužít.

V budoucnu chci však začít vyvařovat vosk pomocí páry v kombinaci se slunečním tavidlem. Přes léto chci vytavit co se dá pomocí sluníčka a co nestihnu přes slunné dny, tak dodělám na párovém tavidle. Vyvíječ páry se nechá koupit za 1400kč a nádoba rovněž kolem dvou tisíc. Vyvařování v klasickém dvouplášťovém vařáku na vosk mám již vyzkoušeno a není to žádná sláva. Je to poměrně pracné a pomalé. Hlavní výhodu v párovém tavidle spatřuji v tom, že není potřeba k tavení ohně ani plotýnkových vařičů a hlavně, že mohu vyvařovat celé rámky. To v kombinaci s nerezovým drátkem je pro mě řešení do budoucna.

 

 

Kontakt

Pavel Novosád

dasovon@seznam.cz

Přísecká 109
Dolní Kralovice
257 68

+420 733 755 653

Vyhledávání

© 2009 Pavel Novosád

Tvorba www stránek zdarmaWebnode