Med

    Historie

Med provází lidstvo už odnepaměti. Med byl považován za pokrm bohů a hrál důležitou roli při náboženských slavnostech po celém světě. V době kamenné si člověk cenil medu především pro jeho chuť a vzácnost. V Evropě byl až do poloviny 17. století cukr pouze pro vyšší a nižší šlechtu, proto je chudší vrstva používala jako sladidlo místo cukru. I bájný praotec Čech, jak známe z Kosmovy kroniky, nalákal svůj lid do dnešní střední Evropy na hojnost mléka a strdí, což není nic jiného než med.V nynější době je med vyhledáván především jako zdravé sladidlo a zdroj mnoha potřebných minerálních látek a enzymů

    Každý z nás ví, že med získáváme s pomocí včel. Samotná výroba medu je však komplikovaný proces. Včely med vyrábí z rostlinného nektaru, který se skládá z glukózy a fruktózy (hroznového a ovocného cukru). Množství obou cukrů se u každého medu liší, jeho poměr určují zdroje včelí pastvy. Čím více je med průzračnější, tím více obsahuje fruktózy.
Odlišnosti medu můžete zpozorovat také v chuti, která je závislá na rostlinách, ze kterých včely nektar sbíraly.

 Některé druhy medu

Základní dělení medu je na květový (světlý) med a lesní (medovicový-tmavý) med.

Květový  med
Květový med je především z nektaru květů. Díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů je tento med lehce stravitelný, má většinou světlejší barvu a jemnou vůni. Je dokázáno, že má také mnohostranné léčivé účinky a obsahuje významné výživné látky jako jsou éterické oleje, aromatické látky, rostlinné hormony apod.
Květové medy můžeme dále dělit, podle toho, které nektary sloužili k jejich výrobě – např. slunečnicový, řepkový, pampeliškový, akátový, z ovocných stromů atd.

 Lesní (medovicový) med
Lesní med vyrábějí včely z nektaru lesních stromů, porostů a bylin. Na první pohled lesní med poznáte především podle tmavší barvy, která je způsobena rostlinným barvivem v míze dřevin. Oproti květovým medům lesní med obsahuje více fruktózy a také větší množství minerálních látek a stopových prvků. Lesní medy mají ostřejší chuť a výraznější aroma.

 Léčivé účinky včelího medu
Díky svým jedinečným vlastnostem má v léčitelství velmi široké uplatnění. Pomáhá při různých zdravotních problémech, pozitivně působí na zažívání a na kosti a osahuje látky, které zabraňují vzniku zubního kazu.
Med je také lékem na dýchací potíže, je účinný zvláště při odstraňování hlenu. Napoj na bolest v krku si připravíte tak, že ve sklenici horké vody rozpustíte dvě lžíce medu a přimícháte šťávu z půlky citrónu.
V kosmetickém průmyslu je znám především pro své hojivé účinky, napomáhá hojení ran a minimalizuje tvorbu jizev.

 

Víte že...

  • včely dokáží přenést najednou až 40 mg nektaru, to představuje asi 40% jejich hmotnosti
  • včely dokáží shromáždit nektar z okruhu více jak 5 km
  • během jednoho dne dokáží včely přinést více jak 5kg nektaru
  • výměna informací a komunikace probíhá u včel pomocí tance

 

© 2009 Pavel Novosád

Vytvořte si web zdarma!Webnode